ColossusRadio.com
Select Menu

Windows Phone

Market Place

Windows

Οδηγοί (Guides)

Ενδιαφέροντα Νέα

Εφαρμογές

Wallpapers




Η πολυαναμενομενη αναβαθμιση firmware για τηλεφωνα Lumia με την κωδικη ονομασια Denim ξεκινησε να δινεται εδω και 2 περιπου μηνες τμηματικα ανα χωρα και συσκευη απο την Microsoft

Σε αυτο το αρθρο θα εστιασουμε στις μεγαλες αλλαγες και προσθηκες που ειχε αυτην η εκδοση στο φωτογραφικο κομματι των τηλεφωνων Lumia.

Οι αλλαγες αυτες που θα κουβεντιασουμε και που θα κανουν την σειρα Lumia που ουτως η αλλως ειναι στην κορυφαια κατηγορια απο φωτογραφικης πλευρας, εστιαζουν κυριως στα "βαρια οπλα" (high end) της εταιριας τα μοντελα Lumia 930 (Icon), 1520, 830. Αυτες ειναι η 3 συσκευες που θα παρουν ολο το φασμα των αλλαγων στο φωτογραφικο κομματι. Οι υπολοιπες θα εχουν λιγοτερες βελτιωσεις και νεες λειτουργιες. 
Μεγαλη κουβεντα γινεται γιατι το μοντελο Lumia 1020 δεν θα εχει ολες αυτες τις βελτιωσεις αφου ακομη και σημερα 2 χρονια μετα ειναι το κορυφαιο τηλεφωνο σε θεματα φωτογραφιας με τον φακο των 40mp !!! H απαντηση ειναι απλη. Το 1020 εχει διπυρινο επεξεργαση και δεν μπορει να ανταπεξελθει στις πολυ αυξημενες επεξεργαστικες αναγκες των λεων λειτουργιων.

Σαν ευτυχής κατοχος ενος 930 πριν απο 2 μερες "αναβαθμιστικα" σε Denim και ετσι ειχα την ευκαiρια να δοκιμασω απο πρωτο χερι ολα αυτα τα καινουργια καλουδια στο δικο μου Lumia 930

Ας δουμε ομως ποιες ειναι οι πιο σημαντικες απο αυτες τις βελτιωσεις:

Πολυ γρηγορη εκκινηση της καμερας και γρηγορη ληψη πολλαπλων φωτο με την διαφορα μεταξυ τους να ειναι στο επιπεδο χιλιοστων του δευτερολεπτου. Πραγματικα πολυ μεγαλη διαφορα απο την προηγουμενη εκδοση. Ειναι βελτιωση που θα υπαρχει σε ολα τα Lumia.

Νεοι βελτιωμενοι αλγόριθμοι για φωτογραφιες σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου που ανεβαζουν σε αλλο επιπεδο τις ετσι και αλλιως αριστες επιδοσεις των Lumia σε χαμηλο φωτισμο !!!

Ζωντανες Εικονες. Αυτη ειναι μια δυνατοτητα που υπηρχε απο πριν αλλα κατα την αποψη μου τωρα δουλευει σωστα. Για οσους δεν γνωριζουν να πω οτι ειναι μια δυνατοτητα του Lumia 930 (Icon) που γραφει λιγο βιντεο πριν απο καθε φωτογραφια που τραβαμε. Οταν παμε να δουμε αυτες τις φωτο τοτε βλεπουμε αυτο το στιγμιαιο βιντεο με αποτελεσμα οι φωτο να δειχνουνπολυ "ζωντανες". Τα τηλεφωνα που το υποστηριζουν ειναι τα Lumia 730, Lumia 735, Lumia 830, Lumia 930, Lumia 1520.

Moments. Με το συνεχομενο πατημα του πληκτρου της καμερας ξεκιναει η καταγραφη βιντεο αναλυσης 4Κ με 24 καρε το δευτερολεπτο. Καθε καρε ειναι μια ανεξαρτητη εικονα με μεγεθος 8.3mp (στο 930 η αναλυση ειναι 2mp) επιτρεποντας σε καθε καρε του βιντεο να σωθει σαν ανεξαρτητη φωτογραφια.
Αν παιρνεται πολλες πολλες φωτο για να πετυχεται την "καλη" τοτε αυτη η λειτουργια ειναι οτι καλυτερο. Και στην πραξη δουλευει αψογα. Δοκιμαστε το.


Rich Capture. Αυτη η λειτουργια απλοποιει τα πραγματα για το αυτοματο HDR και το δυναμικο φλας (Dynamic Flash). Δεν χρειαζεται να ανησυχήσετε για τις ρυθμισεις πριν την φωτογραφια. Την "τραβατε" πρωτα και κανετε την διορθωση και την τελειοποίηση μετα.




Αυτες ειναι οι μεγαλες αλλαγες που φερνει η αναβαθμιση Denim στα τηλεφωνα Lumia και τα ανεβαζει και αλλο επιπεδο στον τομεα της φωτογραφιας.

Σε επομενο αρθρο θα αναφερθω περισσοτερο αναλυτικα στην αναβαθμιση Denim και τι αλλο νεο φερνει στα τηλεφωνα Lumia. (και λεω απο τωρα οτι φερνει πολλες νεες δυνατοτητες) 


Οι συγκρισεις μεταξυ λειτουργικων (φορητων η μη) ειναι παρα πολυ παλιες. Επειδη ομως τις τελευταιες μερες βλεπω στα διαφορα φορουμ (Ελληνικα και ξενα ) να ανοιγει παλι κουβεντα για το αν τα Windows Phone ειναι καλα η καλυτερα απο το Αndroid/iOS/BB να ξαναγραψω αυτο που λεω απο την πρωτη μερα κυκλοφοριας τους οπως ξερετε ολοι οι παλιοι.

Σαν παλιος χρηστης smartphone με εμπειρια απο σχεδον ολα τα λειτουργικα για φορητες συσκευες (Μobilewindows/iphone/android/WP, δεν ετυχε ποτε να παρω καποιo ΒΒ) αυτο που εχω να πω ειναι οτι τα Windows Phone ειναι μια τριτη (η τεταρτη) εναλλακτικη προταση για τις συσκευες μας απο μια εταιρια πολυ μεγαλη (την Microsoft) που εχει και τα μεσα αλλα και την εμπειρια (λειτουργικων) για να στηριξει την πλατφορμα.

Για αλλους καλη για αλλους οχι. Δεν εχουν ολοι οι χρηστες τις ιδιες αναγκες και ουτε κανουν τα ιδια πραγματα με το τηλεφωνο τους. Το μεγαλυτερο μερος των χρηστων ενδιαφερεται για απλα πραγματα και αυτα που κανει καθημερινα θελει να τα κανει ευκολα γρηγορα και χωρις πολυ προσπαθεια. Θελει να τηλεφωνει με αριστη ποιοτητα ηχου, να στελνει μηνυματα και να τσεκαρει τα Social Media (FB Instagram κλπ).

Για αλλους χρηστες το τηλεφωνο ειναι ενας φορητος υπολογιστης και θελουν να κανουν ολα οσα κανουν με τον υπολογιστη τους. Και στο ενδιαμεσο αυτων των δυο ακραιων λυσεων καθε χρηστης με τις δικες του ιδιαιτεροτητες και αναγκες.

Οπως καταλαβαινετε δεν ειναι δυνατον ενα λειτουργικο να καλυψει ολη αυτην την μεγαλη γκαμα χρηστων και καλο θα ειναι να υπαρχουν πολλες επιλογες για να καλυψουν ολες τις αναγκες αλλα και το πιο σημαντικο για να υπαρχει ανταγωνισμος που παντα οδηγει σε καλυτερα προιοντα και ειναι παντα προς οφελος των χρηστων.

Αν ηθελα να απλοποιησω πολυ τα πραγματα αυτες ειναι οι βασικες αρχες για την επιλογη του τηλεφωνου σας.



Android : Ειναι το λειτουργικο με το μεγαλυτερο μεριδιο αγορας 75%+ και με την μεγαλυτερη ποικιλια εφαρμογων. Κυριαρχος εταιρια κατασκευης τηλεφωνων για Android ειναι η Samsung και ακολουθουν LG, Sony, HTC, Motorola, Lenovo κλπ. Στην αγορα υπαρχει τεραστια γκαμα συσκευων και ειναι σιγουρο οτι ολοι θα βρουνε αυτο που ψαχνουν. Οι τιμες στην χαμηλη κατηγορια ξεκινανε απο τα 80€, στην μεσαια απο 250€ και στην κορυφαια κατηγορια απο 500€. Οι τιμες δεν πεφτουν γρηγορα ακομη και μετα την παρουσιαση νεων μοντελων. Να προσθεσω εδω οτι για να μπορουμε κανουμε πραγματα που κανουμε με τον υπολογιστη μας με ενα android τηλεφωνο θα πρεπει να παρουμε συσκευη απο την κορυφαια κατηγορια με το αναλογο κοστος. 

Ειναι ιδανικη επιλογη για οποιον θελει απο το τηλεφωνο του την πλευρα του υπολογιστη και θελει τον πληρη ελεγχο για αλλαγες απο την εμφανιση μεχρι το επιπεδο αλλαγης ΡΟΜ καθως ειναι πληρως ανοιχτο σαν λειτουργικο. Και βεβαια για ολα αυτα ειναι διατεθιμενος να πληρωσει αρκετα λεφτα (η να παει σε "κινεζικη" λυση).


iOS (iPhones): To iOS ειναι μια ιδιαζουσα περιπτωση λειτουργικου που χρηζει ειδικου χειρισμου. Η το λατρευεις η το σιχαίνεσαι. Με μεριδιο αγορας που κυμαινεται απο 45% (στην Αμερικη) μεχρι 14% ειναι το λειτουργικο που εκανε τα εξυπνα τηλεφωνα (smartphones) γνωστα στο ευρυ κοινο. Οι χρηστες του ειναι πολυ πιστοι και δυσκολα αλλαζουν στρατόπεδο. Ειναι "κλειστο" και δεν επιτρεπει (επισημα τουλαχιστον) προσβαση στα βασικα στοιχεια του λειτουργικου. Η βασικη δομη του User interface (αυτο που βλεπει ο χρηστης) ειναι παραπλησια με το Android και βασιζεται σε εικονιδια τακτοποιημενα σε "σελιδες". Οι συσκευες που το εχουν ειναι ...η εξης μια. Το iPhone...


Οι τιμες ξεκινανε απο 650€ και ξεπερνανε τα 1.100€ (στα τελευταια μοντελα). Η Apple με το μάρκετινγκ σαν βασικο οπλο καταφερε και εκανε το iPhone Status Symbol για πολλους χρηστες και ετσι παρα την τσουχτερη τιμη (που δεν συναδει με τα τεχνικα χαρακτηριστικα του παρα την αψογη ποιοτητα κατασκευης του αν και στην τελευταια εκδοση πληθαινουν οι φωνες και τα παραπονα) και παρα το γεγονος οτι ειναι μια μονο συσκευη οι πωλησεις τους ειναι πολυ μεγαλες καθε χρονο με την παρουσιαση του νεου μοντελου.

Ειναι μια πολυ καλη επιλογη για οποιον δεν θελει να σκαλιζει και πολυ το λειτουργικο, για οποιον θελει αψογη ποιοτητα κατασκευης απο το τηλεφωνο του, για οποιον θελει να εχει στην διαθεση του οτι εφαρμογη κυκλοφορει για φορητες συσκευες αλλα και για οποιον θελει το τηλεφωνο του να ειναι και Status Symbol και βεβαια ειναι διατεθιμενος να πληρωσει τις υψηλες τιμες των συσκευων. 


Windows Phones: Δεν θα αναλυσω εδω τα πλεονεκτηματα των Windows Phones μια και ολοι οσοι με διαβαζουν τα ξερουν ηδη. Να προσθεσω μονο οτι με την νεα εκδοση που παρουσιαστηκε την προηγουμενη βδομαδα και θα ειναι διαθεσιμο μεσα στο 2015 γινεται ενοιποιηση του λειτουργικο για ολες τις συσκευες απο Υπολογιστες και φορητους μεχρι tablets και τηλεφωνα. Απλα θα καταθεσω την τελικη σκεψη μου για το λειτουργικο.

Ειναι ιδανικη επιλογη για χρηστες που αυτη ειναι ηπρωτη επαφη τους με Smartphones και εχουν μια σχετικη ευκολια στην χρηση υπολογιστων με windows. Ευκολο στην εκμαθηση γρηγορο και απροβληματιστο στην λειτουργια του. Οι φωτογραφικες τους "ικανοτητες" ειναι κορυφαιες και η ποιοτητα των συσκευων ειναι πολυ υψηλη (εξαλλου το 95% της αγορας το εχουν οι συσκευες της ΝΟΚΙΑ/Microsoft και το κυριοτερο απο ολα προσφερονται στην αγορα σε απιστευτα χαμηλες τιμες. 

Τελικα ποιο ειναι καλυτερο τηλεφωνο/λειτουργικο ?

Οι συζητησεις αυτες γινονται απο ολες τις πλευρες παντα με γνωμονα να "ανεβασουμε" την εκαστοτε επιλογη μας σε τηλεφωνο και λειτουργικο και να υποβιβασουμε τις επιλογες των αλλων βαζοντας μπροστα τα μειονεκτηματα των "αντιπαλων", αγνοωντας τα πλεονεκτηματα.
Επισης προσπαθουμε να πεισουμε τους "αλλους" οτι δεν υπαρχουν τα προβληματα στο δικο μας λειτουργικο/τηλεφωνο και οτι ολα ειναι ροδινα και ωραια τονιζοντας μονο τα πλεονεκτηματα. 

Αυτη η ατερμονη κουβεντα για το ποιο ειναι καλυτερο νομιζω οτι δεν εχει πια καμμια ουσια.

Τελειωνοντας θα ηθελα να πω τα εξης: Αν ευχαριστιεστε τις συσκευες σας τοτε δεν υπαρχει κανεις λογος να ψαχνεται για επιχειρηματα για να στηριξετε την επιλογη σας. 

Καλυτερο τηλεφωνο και λειτουργικο ειναι αυτο που μας αρεσει, κανουμε την δουλεια μας και χρησιμοποιουμε καθε μερα.

Απλα ολοι εμεις οι χρηστες να ευχομαστε να υπαρχει ανταγωνισμος για να υπαρχουν περισσότερες και καλυτερες επιλογες για ολους μας.



Fhotoroom For Windows Phone

H καλυτερη και πιο παλια (απο τα 7.χ) εφαρμογη για επεξεργασια φωτογραφιας και ανεβασμα στα σοσιαλ τωρα στην νεα εκδοση 14.9.0.0 με πολλες νεες δυνατοτητες

Μεγαλη ποικιλια απο φιλτρα αλλα και εργαλια επεξεργασιας με πολυ ευκολο χειρισμο και τελεια αποτελεσματα. Συστηνεται ανεπιφυλακτα σε ολους τους χρηστες ανεξαρτητα γνωσεων η αναγκων.

Κατεβαστε την απο εδω



Νεες εκδοσεις εφαρμογων για Facebook, OneDrive, VLC, Μουσική και Ημερολόγιο εμφανιστηκαν τις τελευταιες μερες στο Windows Store ...

Ας τις δουμε αναλυτικα.

1. Facebook. Η τελευταια εκδοση ειναι η 8.3.5.0 με τις πιο κάτω αλλαγες και προσθηκες:
  • Κορυφαια Νέα (Top Stories) 
  • Βελτιωμενη Ροη και αξιολογηση Νεων
  • Βελτιωμενη Ροη "Πιο Προσφατων" νέων ("Most Recent")
  • Βελτιωμενη Ροη Ειδησεων και Profile
  • Βελτιωμενη Ροη Group και Event
  • Βελτιωμενη Ροη Σελίδων
  • Διορθωσεις στη σελιδα Επαφων (People Hub)
Κατεβαστε την νεα εκδοση απο εδω



2. VLC (Beta). Ο πολυαναμενομενος media player παρουσιαστικε σε μορφη beta πριν απο ενα περιπου μηνα και απο τοτε εχουν δοθει 5-6 ενημερωσεις. Σημερα ανεβηκε η εκδοση 1.0.11 με υποστηριξη αναπαραγωγη βιντεο σε 720p και διαφορες αλλαγες στην εμφανιση(εικονιδια κλπ).
Κατεβαστε την νεα εκδοση απο εδω:

3. Μουσικη. Ενα απο τα πιο συχνα παραπονα που ακουγονται απο τους χρηστες WIndows Phones ειναι για την εφαρμογη μουσικης του λειτουργικου. Η αληθεια ειναι οτι μεχρι και την εκδοση 8.0 η εφαρμογη ηταν αψογη και αυτο που περιμεναμε ολοι ηταν να γινει ακομη καλυτερη στην μεγαλη αναβαθμιση σε 8.1. Δυστυχως ομως με την αναβαθμιση η συγκεκριμενη εφαρμογη με την λογικη της MS να αφαιρεσει πολλες εφαμρογες απο τον πυρηνα του λειτουργικου ξαναγραφτηκε και ηταν το χειροτερο κομματι του λειτουργικου. Ευτυχως σχεδον καθε βδομαδα απο τοτε η MS βγαζει αναβαθμισεις διορθωνοντας λαθη και προσθετοντας λειτουργιες. Πριν 2 μερες δοθηκε η εκδοση 2.6.656.0 με αρκετες προσθηκες και διορθωσεις μεταξυ των οποιων και τα παρακατω :

  • Διορθωση των 3 κυριοτερων λογων που εκλεινε η εφαρμογη
  • Διορθωση σφαλματων στο κατεβασμα τραγουδιων
  • Διορθωση σε προβληματα με τις εικονες φοντου 
  • Διορθωση σε προβληματα αναπαραγωγης για συγκεκριμενο περιεχομενο
  • Διορθωση προβληματων στην διαγραφη
  • Διορθωση λαθων στο γκρουπαρισμα με αρχικο γραμμα (Α Β Γ Δ κλπ)


Κατεβαστε την νεα εκδοση απο εδω:



4. Ημερολόγιο.  Νεα εκδοση και για την ενσωματωμενη εφαρμογη του Ημερολογιου με διορθωσεις και πιο σημαντικη προσθηκη αυτην της προβολης σε Ατζεντα ...
Κατεβαστε την νεα εκδοση απο εδω:





Η Cyanοgen inc ειναι μια εταιρια που ξεκινησε το 2013 αλλα ειναι πολλοι γνωστη σε ολους εμας που ασχολουμαστε με τα smartphones εδω και χρονια. Ξεκινησε σαν μαι μικρη ομαδα ανθρωπων που απο το XDA εδινε δωρενα εκδοσεις του Android για διαφορα κινητα που για πολλους ηταν πολυ πολυ καλυτερες και πιο γρηγορες απο την Google. Η τελευταια προσπαθεια της ηταν μια επιση συσκευη η OnePlusOne που ειχε σαν λειτουργικο την εκδοση Android της Cyanogen. 

Η διαφοροποιηση της εταιριας απο την γραμμη της Google ειναι στα πρωτα σταδια της μαλιστα προσφατα ο Kirt McMaster CEO της εταιριας δηλωσε με παρρησία οτι .." Θα απομακρυνουμε το Android απο την Google" ("We're going to take Android away from Google.").

Εχθες κυκλοφορισε εντονα απο 2 μεγαλα ειδησιογραφικα δικτυα (WSJ, Bloomberg ) οτι η Microsoft θα επενδυσει αρκετα χρηματα στην Cyanogen (σαν μειψηφικος επενδυτης) με σκοπο την αναπτυξη μια εκδοσης του Android που θα ειναι πιο φιλικο προς τις υπηρσειες της Microsoft. !!!!

Μια κινηση που κατα την απαοψη μας εξηγειται απο την μεγαλη κοντρα των δυο εταιριων (Ms, Google) και την συνεχη προσπαθεια της δευτερης να να κανει δυσκολοτερη την χρηση των Google εφαρμογων και υπηρεσιων σε χρηστες Windows (tablets-phones).

Και ισως να κυκλοφορησει μια εκδοση του Android που θα εχει προεγκατεστημενες εφαρμογες και υπηρεσιες της Microsoft ( Bing, Nokia's HERE Maps, Outlook, Office,).

Αναμενεται με ενδιαφερον η συνεχεια.



Αυτα ειναι τα πρωτα screenshots που κυκλοφορησαν και αφορουν την νεα πολυαναμενομενη εκδοση του Office 2016 που θα ειναι Universal αλλα και Touch Friendly. (για συσκευες με οθονες αφης).
Προσεξτε διπλα σε καθε φωτο υπαρχει και η ιδια εφαρμογη να τρεχει σε τηλεφωνο ...

Outlook for Windows 10

PowerPoint for Windows 10


Word for Windows 10


Excel for Windows 10

OneNote for Windows 10

via WS


Update .. Τι νεο περιλαμβανει η εκδοση ..!!!
Πριν απο λιγο εγινε διαθεσιμη η νεα εκδοση των Windows 10 για προγραμματιστες. Σημειωστε οτι ειναι μια beta εκδοση και δεν συνιστατε για απλους χρηστες η για εγκατασταση σε υπολογιστες εργασιας. Ειναι ομως μια μοναδικη ευκαιρια να δουμε απο κοντα τις νεες λειτουργιες που ειδαμεστην προχθεσινη παρουσιαση της εταιριας ....
Οπως καταλαβαινεται ξεκιναω την εγκατασταση αμεσα !!!!

Αυτα που περιλαμβανονται σε αυτην την εκδοση ειναι :

Xbox App – Εφαρμογη για το XBOX με προσβαση στους φιλους (το Xbox One to PC streaming θα ερθει με ενημερωση της εφαρμογης)

Cortana – Η Cortana (ο προσωπικος σας βοηθος γνωστος απο τα windows phones) ειναι πια ενσωματομενη στην αναζητηση των Windows 10 και συγχρονιζεται με την Cortana στο Windows Phone.

Action Center – Ο πινακας με ολες τις ενημερωσεις πληροφοριες εφαρμογων αλλα και τις ρυθμισεις που αντικατεστησε τα Charms bar (τα μενου που βλεπαμε με τραβηγμα αριστερα και δεξια στα ακρα της οθονης).
Universal Apps – Εφαρμογες που ειναι κοινες για ολες τις συσκευες Επαφες, Μail (Outlook), Φωτογραφιες, Χαρτες ειναι η πρωτη φουρνια που υπαρχουν σε αυτην την εκδοση με νεα σχεδιαση και χαρακτηριστικα.

Νεα Icons και σχεδιαση – Πολλα σημεια του λειτουργικου εχουν ξανα σχεδιαστει (Ρυθμισεις κλπ) με νεα εικονίδια και νεα σχεδιαση.

Continuum – Ειναι η νεα δυνατοτητα για αυτοματη αναγνωριση αν η συσκευη δουλευει με πληκτρολογιο/ποντικι η με touch και ρυθμιση του περιβαλοντος αναλογα.

Ακολουθει συνεχεια μολις εγκαταστησω και εχω καλυτερη και προσωπικη αποψη για την εκδοση ....

via WPCentral

Ξεκινωντας μια σειρα απο αρθρα που θα αφορουν χρησιμες εφαρμογες για Windows Phones με εμφαση σε εφαρμογες απο Ελληνες προγραμματιστες που αξιζει ολοι μας να στηριζουμε, σημερα θα ασχοληθω με μια πολυ χρησιμη και ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογη που μας βοηθαει να βρουμε γιατρους του ΕΟΠΠΥ στην περιοχη που μενουμε. 

Η εφαρμογη ειναι γραμμενη απο Ελληνες προγραμματιστες (Errorholic Developers) και ο παλιος φιλος Κωνσταντινος (b16b) απο το myPhone.gr μας ενημερωσε για την καινουργια εκδοση της εφαρμογης 1.1.9.8 που βγηκε στο store στις 22/1/20015. Να σημειωσω εδω οτι οπως μας πληροφορει και η σελιδα στο store "ΚΑΜΜΙΑ  Βοηθεια δεν μας εχει δωθει από το κρατος ουτε καν για την λιστα τον γιατρων..." Ειναι μια προσπαθεια που στηριζεται στο μερακι και την ικανοτητα των Ελληνων προγραμματιστων η οποια καλο θα ειναι να βρει και αλλους μιμητες 

Ας δουμε ομως τωρα την εφαρμογη και τι προσφερει.

Με το που τρεχει η εφαρμογη ανοιγει ενας χαρτης της Ελλαδας απο οπου μπορουμε να επιλεξουμε το γεωργραφικο διαμερισμα που μας ενδιαφερει. Μετα απο χαρτη και παλι θα επιλεξετε τον Νομο και μετα τον Δημο που θελετε και σας παρουσιαζεται σε tiles η λιστα με τις ειδικοτητες που ειναι διαθεσιμες και πατωντας σε μια ειδικοτητα βλεπετε την λιστα με τους διαθεσιμους γιατρους του ΕΟΠΠΥ. Απο εκει και περα επιλεγοντας τον γιατρο βλεπουμε την διευθυνση τους στο χαρτη και μπορουμε να τηλεφωνησουμε απο την εφαρμογη η παρουμε οδηγιες πλοηγησης ...!!!

Επειδη εχω στο τηλεφωνο μου την εφαρμογη να σας πω οτι ειναι πολυ ευκολη στην χρηση και με αξιοπιστα αποτελεσματα που εμπλουτιζονται με καθε νεα εκδοση με νεες περιοχες και νεες ειδικοτητες.



Συνοπτικα οι δυνατότητες της εφαρμογης ειναι
  1. Επιλογη Δημου μεσα από τον χαρτη 
  2. Επιλογη ειδικοτητας του ιατρου που ψαχνουμε 
  3. Στοιχεια και οδηγιες στον χαρτη (πλοηγηση) της διευθυνσης του γιατρου
  4. Κληση μεσα απο την εφαρμογη του γιατρου που εχετε επιλεξει 
  5. Δεν απαιτείται συνδεση στο ιντερνετ για τα δεδομενα.. 



Ειναι απο αυτες τις εφαρμογες που δεν χρησιμοποιουμε καθημερινα αλλα οταν και αν χρειαστει μπορει να δωσει πολυτιμη βοηθεια. Συγχαρητηρια στους ανθρωπους που την εφτιαξαν και την προσφερουν δωρεαν (χωρις καμμια βοηθεια απο το κρατος... ας τους εδιναν τουλαχιστον την λιστα με τους γιατρους !!!). Και κλεινοντας να πω οτι  απο τις εφαρμογες που πηραν μερος στο πανελαδικο διαγωνισμο της Microsoft Hellas το ΕΟΠΥΥ πηρε την 6η θεση..






Κατεβαστε την απο ΕΔΩ 




Συνιστατε ανεπιφυλακτα (και αχρειαστη να ειναι ) ..!!!




Ας ριξουμε μια ματια μια μερα μετα στα κυριοτερα νεα πραγματα που μαθαμε εχθες στην παρουσιαση του επομενου κεφαλαιου στην ιστορια  των Windows με τα νεα Windows 10.

Να πω εδω οτι ακομη δεν εχει εξηγηθει απο την εταιρια γιατι απο την εκδοση 8 παραλειφθηκε η 9 και πηγαμε στην 10. Ο αστικος μυθος λεει οτι ειχε να κανει με τον αριθμο 9 που με καποιο τροπο αναφερεται στον κωδικα εφαρμογων στα Windows 95 

1. Αυτη θα ειναι η πρωτη δωρεαν αναβαθμιση που δινει η Microsoftγια τα Windows. Θα ειναι δωρεαν για ολους τους χρηστες που εχουν τις εκδοσεις 7 και 8.x. Να ξεκαθαρισουμε εδω το μπερδεμα που εγινε απο πολλους με την χρονικη διαρκεια τους ενος ετους που ειπωθηκε.
Για ένα χρόνο από την μερα κυκλοφορίας θα είναι δωρεάν η αναβάθμιση. Αν δεν αναβαθμίσεις και περάσει ο χρόνος τότε για να αναβαθμίσεις θα πληρωσεις. Αν αναβαθμισεις σε αυτο το χρονικο διαστημα θα εχεις την πληρη εκδοση χωρις χρονικους περιορισμους (το διευκρινιζω αυτο γιατι δεχτηκα πολλες ερωτησεις).

2. Ενοποίηση του λειτουργικου και των εφαρμογων για ολες τις συσκευες ανεξαρτητως μεγεθους. Απο υπολογιστικα συστηματα με μεγαλες οθονες (δειτε εδω τη νεα ΑΠΙΘΑΝΗ 80+ ιντσων "ταμπλετα της MS) σε υπολογιστες, φορητους, ταμπλετες μεχρι τα τηλεφωνα !!!
Και το σπουδαιοτερο (για τους gamers) ακομη και στην παιχνιδομηχανη XBOX One
Σε ολες αυτες τις συσκευες το λειτουργικο συστημα και οι εφαρμογες θα ειναι ιδιες και για τους χρηστες αλλα και για τους προγραμματιστες. 
Αυτο ειναι μεγαλη υποθεση και για τους χρηστες που θα μαθαινουν μια εφαμρογη στον υπολογιστη τους και η ιδια εφαμρογη θα υπαρχει και για ταμπλετες αλλα και για τα τηλεφωνα τους !!!!
Η Microsoft παρουσιασε ηδη τις εφαμογες Word, Excel, PowerPoint, Outlook σε αυτο το πνευμα.
Ελπιζω συντομα να δουμε μια μεγαλη γκαμα εφαρμογων με αυτο το στυλ.
Για τους προγραμματιστες απο την αλλη ειναι επισης μεγαλη υποθεση γιατι γραφοντας μια εφαμρογη αυτη θα τρεχει σε ολες τις συσκευες φορητες η μη με ελαχιστες τροποποιησεις. (η εταιρια διατείνεται οτι αρκει ΜΙΑ μονο γραμμη κωδικα για να γινει αυτο  .

3. Νεος browser μαζι με τα Windows με προσωρινο ονομα Spartan (Ελλαδαρααα !!!)
Για πρωτη φορα η εταιρια παρουσιαζει εναν νεο browser για περιηγηση στο ιντερνετ μαζι με το Internet Explorer (ΙΕ). Ειναι πολλοι οι ορκισμενοι εχθροι του ΙΕ αλλα ειναι τοσο παλιος στη αγορα και εχει ακομη το μεγαλυτερο μεριδιο (ΙΕ-58.46% Crhome-19.6% Firefox-15.23%). Επισης ειναι παρα πολλες εταιριες ακομη που οι εφαρμογες τους ειναι βασισμενες στην μηχανη του ΙΕ. (Σε πολλες τραπεζες και αλλες συναλλαγες που χρειαζονται ασφαλεια γινονται ακομη ΜΟΝΟ με ΙΕ). 
Η αποφαση που πηρε η εταιρια να μην βασισει τον Spartan στην μηχανη WebKit (Apple Safari κλπ) ειναι ισως αμφιλεγόμενη μιας και το ποσοστο του webkit στο ιντερνετ ειναι πολυ μεγαλο αλλα αυτο θα φανει στην πορεια. Ο νεος Spartan ειναι βασισμενος στην ιδια μηχανη με τον ΙΕ (Trident) αλλα εχουν αφαιρεθει τα στοιχεια που τον εκαναν συμβατο με τις προηγουμενες εκδοσεις και προστεθηκαν ολα εκεινα τα στοιχεια των νεων Browsers (chrome-firefox) και ετσι ειναι ελαφρυτερος και πολυ πιο γρηγορος. Περιμενουμε να τον δουμε σε δραση το επομενο διαστημα.

4. Ολογραφικος φορετος υπολογιστης (Hololens - Holographic Computer)
Φαινεται σαν να μιλαμε για επιστημονικη φαντασια αλλα αυτο που ειδαμε στην παρουσιαση τις MS πραγματικα πολυ πολυ προχωρημενο. Η κυρια που φορουσε την μασκα (Hololens) πανω στην σκηνη εφτιαξε ενα drone με 3d σχεδιαση και εκτυπωση !!!!
Θα συνιστουσα να δειτε τα βιντεο που υπαρχουν στο νεο σαιτ που ανεβασε η MS για την νεα τεχνολογια που θα ειναι ενσωματωμενη και θα υποστηριζεται ενγενως απο τα νεα Windows.
Και επισης συνιστω να δειτε το κομματι της παρουσιασης που αναφερεται στη 3d σχεδιαση που εγινε επι σκηνης.


Ειναι πολλα τα νεα πραγματα που ειδαμε για το νεο λειτουργικο και τις επομενες μερες θα μαθαινουμε ολο και περισσοτερα. Την αλλη βδομαδα θα δοθει και η πρωτη αναβαθμιση σε χρηστες του Windows Insider οποτε θα επανελθω με οτι νεοτερο υπαρχει.



Τι δεν μας αρεσε ...!!!

1. Δεν ειδαμε πολλα (εκτος απο την νεα αρχικη οθονη και καποιες εφαρμογες) για την εκδοση των Windows που αφορα τα τηλεφωνα. Ανακοινωθηκε οτι τον Φεβρουαριο θα δοθει σε οσους το θελουν η πρωτη (preview) εκδοση. Ίδωμεν και θα επανελθω στο θεμα μολις ειναι διαθεσιμη.

2. Δεν μαθαμε τι θα γινει με την εκδοση RT των Windows και τις ταμπλετες που την τρεχουν με κυριοτερη το Surface (1 & 2). Αργοτερα σε μια δηλωση στο CNΕΤ ειπωθηκε οτι η σειρα Surface RT θα "καποια" απο τα νεα χαρακτηριστικα των Windows 10. Σαν κατοχος μιας τετοιας συσκευης (Surface 2) περιμενω με ενδιαφερον τις εξελιξεις στο θεμα και θα επανελθω 


Σε αυτο το βιντεο 4 λεπτων ειναι τα κυρια σημεια της παρουσιασης 


και εδω ο Joe Bilfiore σε ενα βιντεο που εξηγει τα νεα στοιχεια 




Οπως ειχαμε αναφερει πριν λιγες μερες σημερα η Microsoft σε μια εκδηλωση παρουσιασε την νεα εκδοση των Windows ... τα Windows 10.
Η παρουσιαση τελειωσε πριν λιγο και ακομη προσπαθω να αφομοιώσω οσα ακουσα αλλα ας κανω μια πρωτη αποτιμηση.

Θεωρω αυτην την εκδοση των Windows την σημαντικοτερη και καλυτερη απο ολες μεχρι τωρα και επισης θεωρω οτι ειναι γενικα σταθμος στην ιστορια των υπολογιστων. Για πρωτη φορα το λειτουργικο και οι εφαρμογες θα ειναι ιδιες σε ολες τις συσκευες απο οθονες 80 ιντων σε PC, Tablets, και τηλεφωνα !!!!
Ιδιες και για τους χρηστες αλλα και για τους developers που θα γραφουν μια εφαρμογη και θα τρεχει παντου. Απο οσα ειδαμε σημερα νομιζω οτι η Microsoft ειναι στο σωστο δρομο και σε λιγο καιρο με την επισημη διαθεση τους (καπου μετα το καλοκαιρι) θα μπορουμε πια να μιλαμε για ενα ενιαιο περιβαλον εργασιας σε ολες τις συσκευες (φορητες και μη).

Αν μπορουσα να σταθω σε 5 σημεια που ειναι για μενα τα πιο σημαντικα αυτα θα ηταν :

1. Η αναβαθμιση ειναι δωρεαν (για τον πρωτο χρονο) για ολους τους χρηστες Windows 7 και 8
(για το 85%+ των υπολογιστων σημερα).

2. Οι εφαρμογες (και το λειτουργικο βεβαια) θα ειναι ιδιες σε ολες τις συσκευες και θα δουλευουν με τον ιδιο τροπο ειτε προκειται για τηλεφωνο, ταμπλετα η υπολογιστη.

3. Η Cortana (ο προσωπικος βοηθος που υπαρχει ηδη στα Windows Phone) ερχετε και στους υπολογιστες και tablets και ειναι πληρως ενσωματωμενη στο λειτουργικο.

4. Αυτοματη αναγνωριση (σε 2 σε 1 συσκευες ταμπλετς/laptop) αν δουλευουμε με πληκτρολογιο/ποντικι η αν ειμαστε σε tablet mode και διαμορφωση της συσκευης μας αναλογα.

5. Ολογραφικη υποστηριξη με hardware (γυαλια) και εφαρμογες απο το νεο λειτουργικο.

Θα επανελθω συντομα με αρθρα για τα νεα χαρακτηριστικα του λειτουργικου αλλα και περισοτερα για την πλευρα των τηλεφωνων που ενδιαφερει και περισσοτερο.


Ξεκιναμε σημερα μια σειρα αρθρων που σκοπο εχουν να βοηθησουν τους χρηστες που θελουν α κανουν την μεταβαση απο Android σε Windows Phones.

Πριν προχωρησουμε στον οδηγο να πω οτι αν απλα θελετε να εχετε/διαβαζετε τα google mail σας στο Windows Phone σας (και οχι να τα μεταφερετε στο outlook) τοτε ο πιο ευκολος τροπος ειναι απο το τηεφωνο σας να πατε Ρυθμισεις/E-mail+λογαριασμοι/Προσθηκη και να επιλεξετε Google. Θ κανετε μετα συνδεση με τον λογαριασμο google και θα επιλεξετε αν θελετε εκτος απο τα μειλ και τις Επαφες και το Ημερολογιο. Αυτος ο τροπος ειναι πιο ευκολος αλλα δεν αντιγραφει τα στοιχεια απο το google στον λογαριασμο σας στο Outlook.

Οι βασικες πληροφοριες που θελουμε να μεταφερουμε ειναι τρεις.
1. Mail
2. Επαφες
3. Ημερολογια

Ας ξεκινησουμε με τα Μail. Η Microsoft εχει ανεβασει στο Outlook.com ενα εργαλειο που κανει πολυ ευκολη την δουλεια της μεταφορας των στοιχειων αυτων ακομη και σε αρχαριους χρηστες. Σαν πρωτο βημα συνδεθειτε με τον browser που χρησιμοποιεται (IE/Chrome/Firefox) στον λογαριασμο σας στο outlook.com και στον λογαριασμο σας στο google και μετα ακολουθειστε ΑΥΤΟ το λινκ. Θα πρεπει να δειτε αυτην την οθονη να σας ρωταει αν θελετε να προχωρησετε στην αντιγραφη. Μην ξεχασετε να επιλεξετε αν θελετε τα mail σας να μεταφερθουν στους ηδη υπαρχοντες φακελους σας (Εισερχομενα/Απεσταλμενα κλπ) η αν θελετε να δημιουργησετε ενα νεο σετ φακελων για τα μαιλ της Google. 

Στην επομενη οθονη μεταφερομαστε στο site της Google και δινουμε την αδεια στη εφαρμογη να εχει προσβαση στα μειλ μας. Μετα απο αυτο αρχιζει η διαδικασια αντιγραφης των μειλ μας στον λογαριασμο μας στο Outlook.  Οταν τελειωσει η διαδικασια θα εχετε ολα τα μειλ σας στο Outlook και στον πρωτο συγχρονισμο με το τηλεφωνο σας θα μεταφερθουν και εκει. Να σημειωσω οτι τα μαιλ στον google λογαριασμο σας θα παραμεινουν οπως ειναι.

Αν θελουμε ολα τα μειλ που ερχονται στο google να μεταφέρονται αυτοματα στο outlook τοτε παμε στις ρυθμισεις του gmail και επιλεγουμε  αυτοματη μεταφορα και δινουμε τον λογαριασμο
Outlook μας. Επισης επιλεγουμε τι θα γινει με τα μειλ στον λογαριασμο google, αν δηλαδη θα παραμενουν η θα διαγραφονται απο εκει. (οπως φαινεται στην διπλανη φωτο).

Και ετσι ολοκληρωσαμε την διαδικασια μεταβασης απο το gmail στο Outlook με ολα τα μαιλ μας να ειναι διαθεσιμα και στις δυο πλατφορμες. 
Μη διστασετε να ρωτησετε αν εχετε οποιδηποτε προβλημα με την διαδικασια.

Σε επομενο αρθρο θα μιλησουμε για την μεταφορα Επαφων και Ημερολογιου 

Αυτα ειναι τα τελευταια wallpaper για Windows Phone (και οχι μονο) που προστεθηκαν στην συλλογη μου. Ειναι μαζεμενα απο διαφορα site στο ιντερνετ και καποια εχουν υποστει επεξεργασια απο μενα ενω καποια αλλα οχι ...
Θα ακολουθησει αναρτηση με wallpapers για desktop




 
 
 
 
 
 
 
 

 
 





Ελπιζω να σας αρεσουν  



Update: Νομιζω οτι ηρθε η ωρα να φρεσκαρω λιγο αυτον τον οδηγο μετα απο πανω απο 2 χρονια (24/52012) και πανω απο 40.000 views !!! (Σημειωστε οτι δεν υπαρχει καμια σοβαρη αλλαγη στην διαδικασια ...ειναι ακριβως ιδια ακομη και σημερα) 

Ένα απο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που αλλάζουμε τηλέφωνο είναι να μπορούμε να έχουμε στο καινούργιο τις επαφές και τα ημερολόγια μας. Αν και εσεις ειστε σαν και εμένα που δεν θυμάμαι ποτέ τίποτα (γιορτές επετείους κλπ) καλό ειναι να τα συγκεντρώσετε ολα αυτα σε ενα ημερολόγιο στο σύννεφο (cloud) και να τα έχετε διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές σας (PC Smartpone Tablet SmatTV κλπ). Να σημειώσω οτι η εισαγωγή των ημερολογίων στο google εκτος απο τα Windows Phone θα τα κάνει επίσης διαθέσιμα σε κάθε Android συσκευή (τηλέφωνα tablets SmartTV) και στο iPhone iPad σας. (Για το iOS δεν το εχω δοκιμάσει ο ιδιος. Αν καποιος φιλος/η το κάνει ας μας ενημερώσει). Δουλευει μια χαρα και στο iPhone


Σημερα θα σας περιγραψω πως μπορειτε με ευκολο τροπο να εχετε στο ημερολογιο που χρησιμοποιειται ολες τις γιορτες (κινητες και ακινητες) και ολες τις παγκοσμιες μέρες .
Χρειαζομαστε 3 αρχεια ημερολογιων οπου ειναι περασμενες ολες οι γιορτες. Αυτα τα αρχεια τα εχω πολλα χρονια και δυστυχως δεν θυμαμαι απο που τα πηρα. Αν ο δημιουργος τους δεις αυτο το ποστ ας επικοινωνησει μαζι μου για να αναφερω το ονομα του.
Τα αρχεια ημερολογιων λοιπον που χρειαζονται ειναι: 
α) Eortologio.ics 
β) Eortologio - kinites.ics 
γ) Pagkosmies imeres.ics 
θα τα κατεβασουμε (παταμε στα ονοματα τους) και θα τα αποθηκευσουμε σε ενα φακελο στην Επιφανεια Εργασιας με ονομα "Ημερολογια"


Οι περισσοτεροι απο μας χρησιμοποιουμε τα ημερολογια του Google η του Hotmail. H διαδικασια που θα ακολουθησουμε ειναι παραπλησια καθως και τα αρχεια που θα χρειαστουμε.

Ας ξεκινησουμε λοιπον


1. Ημερολόγια Hotmail
Απο το browser μας (Firefox-Chrome-IE) παμε στο Hotmail και μετα επιλεγουμε Ημερολογιο (Calentar).



α) Απο την πανω γραμμη με τις επιλογες επιλεγουμε "Εγγραφη" (Subscribe) και στην επομενη σελιδα επιλεγουμε "Εισαγωγή από αρχείο ICS" (Import from an ICS file) και παταμε Browse και απο το παραθυρο επιλογης αρχειου παμε στον φακελο που εχουμε αποθηκευσει τα ημερολογια που κατεβασαμε πιο πανω (τον φακελο ¨Ημερολογια"). Απο εκει επιλεγουμε πρωτο το αρχειο Eortologio.ics και μετα την επιστροφη στην προηγουμενη σελιδα επιλεγουμε "Εισαγωγή σε υπάρχον ημερολόγιο" (Import the ICS file into an existing calendar) και επιλεγουμε το ημερολογιο μας (αν εχουμε περισσοτερα απο ενα) και τελος παταμε το κουμπι "Εισαγωγή Ημερολογιου" (Import calendar).

β) Ακολουθουμε την ιδια ακριβως διαδικασια (α) μονο που αυτη την φορα επιλεγουμε σαν αρχειο ημερολογιου το Eortologio - kinites.ics

γ) Ακολουθουμε την ιδια ακριβως διαδικασια (α) μονο που αυτη την φορα επιλεγουμε σαν αρχειο ημερολογιου το Pagkosmies imeres.ics

Αυτό ηταν !!! Τελειωσαμε !!!!
Μετα την εισαγωγη και των τριων ημερολογιων θα εχουμε στο ημερολογιο του Hotmail αλλα και του Windows Phone μας ολες τις γιορτες σε καθημερινη βαση.



2. Ημερολόγια Google

Την ιδια ακριβως διαδικασια ακολουθουμε και για το ημερολογιο της Google.
Αφου πάμε στο ημερολογιο στον λογαριασμο μας αριστερα στην μπαρα παταμε το βελακι διπλα απο το "Αλλα Ημερολογια" και απο το μενου επιλεγουμε "Εισαγωγη Ημερολογιου".
Στο παραθυρο που εμφανιζεται αναζητουμε τα αρχεια μας οπως πιο πανω και μετα παταμε "Εισαγωγη". 




Επαναλαμβανουμε την διαδικασια και για τα 3 ημερολογια και τελειώσαμε.


Το παρακατω κομματι ειναι ξεπερασμενο πια ...

3. Ημερολογιο των αγωνων του Euro2012
Ο γνωστός στην κοινοτητα του iOS   ανεβασε στο μπλογκ του ενα ποστ για την προσθηκη ημερολογιου ολων των αγωνων του Euro 2012 σε συσκευες iOS.
Για να μην ειμαστε παραπονεμένοι εμεις με τα WP τηλεφωνα ας το κανουμε και εδω.
Κατεβάζουμε το αρχειο uefa_euro_2012.ics και το αποθηκευουμε στην Επιφανεια Εργασιας.
Ακολουθωντας την ιδια ακριβως διαδικασια που περιγραψαμε πιο πάνω το εισαγουμε στο ημερολόγιο του Hotmail η του Google και ειμαστε ετοιμοι...

Στις 21 Ιανουαριου η Microsoft εχει προγραμματισει ενα event για την παρουσιαση των χαρακτηριστικων για καταναλαωτες της νεας εκδοσης των Windows, αλλα και την εκδοση για τηλεφωνα και ταμπλετες.

Το ενδιαφερον εστιαζεται στα νεα χαρακτηριστικα για φορητες συσκευες μια και εχουμε ολοι παρει μια εικονα απο τα νεα WIndows 10 απο την εκδοση preview που εχει γινει διαθεσιμη στο ευρυ κοινο μεσα απο το προγραμμα windows insider και θα περιμενουμε με μεγαλη ανυπομονησια να δουμε πως η εταιρια θα κατορθωσει να κανει πραξη την εξαγγελια της να ενοποιήσει σε ενα λειτουργικο ολες τις συσκευες ανεξάρτητως μεγεθους (PC - Tablets - Phones).  

Επισης θα περιμενουμε να παρουμε απαντησεις και στα παρακατω ερωτηματα:
  • α) Ειναι αυτη η τελευταια εκδοση των Windows με τον τροπο που ξερουμε αφου η MS στην εκδοση 10 εχει παρουσιασει ενα νεο τροπο μεσα απο το windows update να δινει νεες εκδοσεις του λειτουργικου ?
  • β) Τι θα γινει με την εκδοση RT (για Αrm επεξεργαστες) των Windows αφου οι φορητες συσκευες θα τρεχουν "κανονικα" Windows ?
  • γ) Θα ειναι ΔΩΡΕΑΝ η αναβαθμιση στην νεα εκδοση και για ποιους ?
  • δ) Ποιες κινησεις θα κανει η εταιρια για να καλυψει την διαφορα που υπαρχει σε εφαρμογες (Metro & Phones) σε σχεση με τα αλλα λειτουργικα (στις φορητες συσκευες) ?

Η παρουσια στην εκδηλωση ολων των μεγαλων της Microsoft (Satya Nadella, TerryMyerson, Joe Belfiore κλπ) δειχνει και την σπουδαιοτητα που εχει για την εταιρια. 
Σε λιγες μερες ελπιζω να παρουμε τις απαντησεις σε ολα τα παραπανω. 

Απο ΕΔΩ μπορειτε να παρακολουθησετε live την παρουσιαση μολις αρχισει.